неделя, 16 Юни 2019, 07:40
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
10 Юни 2019 17:27 | Новини

Всяка година 23 млн. европейци се разболяват от храни

Статистиката е по повод първия Международен ден за безопасност на храните

Всяка година 23 млн. европейци се разболяват от храни
Оцени статията
|

Всяка година 23 милиона европейци се разболяват от заразени или замърсени храни. Това става ясно от доклад на Световната здравна организация. За близо 5 хиляди пациенти заболяването е с фатален край. Статистиката беше представена по повод първия Международен ден за безопасност на храните.

"В днешно време веригите на храните се разпростират по цялата планета. Дори най-обикновеният продукт може да съдържа съставки от различни континенти, така че неговата безопасност зависи от международното сътрудничество", се казва в доклада. През 2017 година 15 милиона заболявания са причинени от норовируси, които водят до стомашно-чревни разстройства. В 5 милиона от случаите оплакванията са в следствие на бактерията кампилобактер, която се появява най-вече в пилешкото месо заради недостатъчна хигиена.

В Европейския съюз всяка държава носи отговорност за безопасността на храните, предлагани на нейния пазар. Националните власти определят как и кой провежда контролите и при нарушения или опасности съобщават за тях чрез европейската система за ранно предупреждаване. Първоначалната отговорност за качеството на храните е при производителите и преработвателите. Те са длъжни да съставят схеми за анализ на рисковете и да съблюдават съответните предписания.

Много потребителски организации в Европа са на мнение, че общата система за контрол е функционална, но не е панацея. Затова експерти настояват за повече прозрачност и по-чести проверки, както и за ясно обозначение на продуктите, които не са предвидени за консумация в сурово състояние. Подобно обозначение към момента е задължително единствено при птичето месо.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker