сряда, 19 Юни 2019, 06:27
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия
13 Юни 2019 15:45 | Новини

30% от пролетниците са поразени от мана

Като основна причина изтъкват неспазването на сеитбооборота

30% от пролетниците са поразени от мана
Оцени статията
|

До 30% от пролетните култури са поразени от системна мана. За това алармират селекционерите от Добруджанския институт. Като основна причина изтъкват неспазването на сеитбооборота, основно при слънчогледа. Специалистите припомниха, че посевът трябва да се залага на дадено поле през 4 години. Без значение от хибрида тази година всички селекции са се оказали чувствителни. 

Освен маната по растенията се забелязва и друга болест - склеротинята, известна и като бяло гниене. Освен слънчогледа - и рапицата е гостоприемник на същите заболявания. От института се притесняват, че има опасност почвата да бъде засегната и трайно заразена. 

Доцент Георгиев предупреждава още, че се връщат и стари раси на маната, на които новите хибриди не са устойчиви. Добрата новина е, че тази година специалистите отчитат повишен интерес към българските слънчогледови селекции от страна на Русия и Украйна.

От миналата година у нас се сеят опитни полета с български хибриден слънчоглед с цел да се популяризира родната селекция. Според експерта нашите хибриди по нищо не отстъпват на западните. Още по темата гледайте в рубриката Агротема по АгроТВ.

Автор: Галина Недкова

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker