неделя, 21 Юли 2019, 19:53
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия
19 Юни 2019 16:18 | Новини

ЕП иска ясно обозначение на вегански продукти

Трябва да се сложи край на заблуждаващите етикети

ЕП иска ясно обозначение на вегански продукти
Оцени статията
|

Европейският парламент иска да сложи край на заблуждаващите етикети на вегански продукти, които внушават на потребителя, че купува месо. Според депутати от Франция названия като "стек", "шницел" и "бургер" трябва да се използват единствено, когато става дума за истински животински продукт.

Повод за инициативата на народните представители е актуален случай от Франция, където продукти, които съдържат растителни белтъчини, бяха декларирани като "стекове от кълцано месо". В същото време на пазара се предлагат все повече продукти, произведени изцяло на растителна основа, както и имитации, излезли от лабораториите. Според депутатите тези стоки не бива да носят етикети, обозначаващи ги като направени от месо. Тези названия трябва да останат "запазена марка" за пържолите, каймата и шницелите от говеда, свине, овце и други месодайни животни.

В своя доклад френски народен представител, докладчик по въпросите за регулацията на общия пазар, настоява месните продукти да бъдат със защитено наименование, както е за млякото и млечните изделия.

На същото мнение са и повечето европейски организации в животновъдния сектор. Германските фермерски и месопреработвателни сдружения призоваха земеделското министерство в Берлин да подкрепи инициативата на Европейския парламент.

"Като производители и преработватели на месо ние заставаме зад нашите продукти. В същото време настояваме за яснота и истина при обозначението на храните. Затова не приемаме продукти без месо да носят имена, използвани от векове за месни продукти", се казва в декларацията на германските сдружения, изпратена до Юлия Кльокнер.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker