сряда, 17 Юли 2019, 06:14
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия
20 Юни 2019 08:44 | Новини

Разногласия за директните плащания

Против приравняването са Италия, Малта, Кипър и Гърция

Разногласия за директните плащания
Оцени статията
|

Продължават споровете около бъдещото финансиране на Общата селскостопанска политика. Основен препъникамък се оказва приравняването на директните плащания между западните и източните страни членки.

За еднакъв размер на директните плащания настояват най-вече Полша, Унгария и Балтийските държави. Варшава дори заплаши, че ще блокира новата многогодишна финансова рамка на Европейския съюз, ако това не се случи. При заседанието на Съвета по общи въпроси в Люксембург унгарският представител изтъкна, че Източна Европа не е просяк, който чака пари наготово, а има сериозен принос за икономическия растеж на Съюза.

Против приравняването на директните плащания са Италия, Малта, Кипър и Гърция. Представителите на Холандия, Швеция и Дания отхвърлиха предложение на румънското европредседателство, което според тях защитава само интересите на Изтока.

Тези разногласия най-вероятно ще осуетят взимането на общо решение за общата финансова рамка, което трябваше да стане по време на срещата на върха през октомври. Въпросът ще бъде обсъден и на следващата среща на държавните и правителствени ръководители тази седмица, но до единно мнение едва ли ще се стигне. Намирането на компромис може да се отложи дори за декември.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker