неделя, 21 Юли 2019, 19:52
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия
24 Юни 2019 12:48 | Новини

Разработват метод за определяне произхода на растения

Контролните органи ще могат да разпознават измами или нередности при етикетирането

Разработват метод за определяне произхода на растения
Оцени статията
|

Нов метод за установяването на произхода на растителни храни разработват учените в Аграрния университет в Хоенхайм, Германия. Целта е да се създаде инструмент, с който контролните органи да разпознават измами или нередности при етикетирането.

С новия метод ще може да се посочи съвсем точно къде е отгледано дадено растение, при какви условия и от какъв сорт е то. В момента се тестват два подхода, като при единия се прави анализ на изотопите на въглерода, водорода и азота, съдържащи се в даден продукт. От резултатите може да се направи заключение за географския регион. Първите направени експерименти показват, че е възможно да се определи дали растението е отгледано на открито, или в оранжерия.

При анализа на липидите се разглеждат мастните киселини и стеролите, които са основни съставни части на клетъчните мембрани на растенията. С помощта на този метод учените са успели да разграничат китайски трюфели, смятани за нискокачествени, от френските, които се продават на неколкократно по-високи цени.

При третия подход учените анализират минералите в растението. От тяхното количество, както и от съотношението им, се стига до почвата, в която е отгледано то. Така, с помощта на сравнителни таблици, се установява къде точно е било засадено или засято това растение.

За още актуални Новини следете емисиите на АгроТВ.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker