1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Преизбраха Иво Андреев за председател на Националната асоциация на зайцевъдите

Преизбраха Иво Андреев за председател на Националната асоциация на зайцевъдите

Сериозно се мисли по въпроса за износ на заешко месо, но все още е рано да се говори за това, смятат зайцевъдите.

 

На 10 ноември, старият нов председател на Националната асоциация на зайцевъдите Иво Андреев организира пресконференция, за да разкаже как е протекло проведеното в събота отчетно-изборно общо събрание на браншовата организация.

В деловата работа на събранието са участвали зайцевъди от цялата страна. Сред важните въпроси в дневния ред на събранието е бил отчетът за дейността на асоциацията през изминалата година. Той е бил приет от участниците в събранието, каза Иво Андреев. Освен това общото събрание на браншовото сдружение е разгледало въпроси, свързани с промените в устава на Националната асоциация на зайцевъдите. За тези промени по време на пресконференцията разказа Георги Гетов, старши експерт в Областна дирекция "Земеделие и гори" в Плевен, който е и член на управителния съвет на асоциацията.

Около 9 страници са промените в устава, научихме от г-н Гетов. Сред по-важните от тях е промяната на броя на членовете на управителния съвет - от 21 на 9, създаването на нови направления на дейност, на надзорен съвет, който да осигури пълна прозрачност и координация с цел защита на интересите на зайцевъдите. На събранието е било взето решение и за изработването на Правилник за работата на управителния съвет. Естествено,
събранието е избрало нов управителен съвет и председател на асоциацията. Иво Андреев е бил единодушно преизбран на председател, а в управителния съвет са избрани зайцевъди от Плевен, Ловеч, Чирпан, Костинброд, Шумен и Козлодуй. За председател на контролния съвет е бил избран Пламен Ангелов от Ловеч, а за председател на новосъздадения надзорен съвет - Цветан Каменов от Добрич.

В рамките на Националната асоциация на зайцевъдите в България ще бъдат създадени пет основни направления, които ще бъдат координирани от членове на асоциацията и ръководени от членове на управителния съвет на браншовата структура. Те от своя страна ще привличат водещи наши и чужди специалисти за осъществяването на дейността си. Направленията са: селекция и репродукция, фуражи и хранене, лечение и профилактика, технологично оборудване и маркетинг.

Като най-сериозен проблем зайцевъдите отчитат реализацията на месото. Макар у нас да има своеобразен рекорд - за последната година консумацията на заешко месо се е увеличила 5 пъти, все още не можем дори да говорим за сравняване с развитите европейски страни в това отношение. Около 65 хиляди килограма заешко месо са консумирани в България за година, като основните негови реализатори са големите търговски вериги. Тепърва предстои да се работи в рамките на асоциацията за още по-голямото сплотяване на зайцевъдите в цялата страна и за тяхната по-тясна връзка с преработвателите. Сериозно се мисли по въпроса за износ на заешко месо, но все още е рано да се говори за това, смятат зайцевъдите.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.