сряда, 19 Декември 2018, 06:19
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
20 Юли 2018 18:03 | Новини

Поставят се информационни табели, предупреждаващи за опасността от aфриканска чума по свинете

Целта е да се ограничи антропогенния фактор, който е основния източник за разпространение на вируса

Поставят се информационни табели, предупреждаващи за опасността от aфриканска чума по свинете
Оцени статията
|

Изпълнителна агенция по горите и държавните предприятия организираха поставянето на информационни табели, предупреждаващи за опасността от aфриканска чума по свинете на граничните контролно-пропускателни пунктове. Целта е да се ограничи антропогенния фактор, който е основния източник за разпространение на вируса на АЧС.

Това заболяване не е опасно за човека, но вирусът на aфриканската чума може да се предава чрез хранителни продукти, поради което хранителните отпадъци трябва да се изхвърлят само в затворени контейнери за смет. С дрехи, с обувки, или с месни продукти, домашно приготвени, които са заразени, заболяването може да бъде пренесено механично от човек.

От началото на 2017 г. са констатирани хиляди огнища на заразата при дивите свине в Украйна, Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Румъния.

Африканската чума по свинете е заболяване, което засяга домашните и дивите свине. Смъртността при него е голяма, няма лечение и ваксина. Изкореняването му е изключително трудно, особено при дивите свине, поради което предприемането на превантивни дейности е от най-съществено значение.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker