вторник, 23 Април 2019, 09:39
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
21 Яну 2019 11:20 | Новини

Експерти на ЕС търсят решение за селското стопанство в Общността

При Брекзит без споразумение най-вероятно ще се стигне до сътресения

Експерти на ЕС търсят решение за селското стопанство в Общността
Оцени статията
|

Европейският съюз трябва да има алтернативи за селското стопанство в Общността, в случай, че се стигне до Брекзит без сделка. Това заяви агрокомисарят  на среща с медиите в Берлин.

"Имаме опит с подобни кризи и взимаме необходимите мерки, както показа случая с руското ембарго", каза Хоган. Според него 2019-та е много важна година за европейската аграрна политика. "Предстоят избори за Европарламент, Великобритания излиза от Съюза, трябва да се гласува новата многогодишна финансова рамка и да се изработи реформата на Общата селскостопанска политика", подчерта агрокомисаря.

Той смята, че финансовата рамка няма да бъде оформена преди европейските избори през май. Краят на октомври тази година засега е крайният срок, обсъждан в Брюксел. "Колкото по-бързо се споразумеем по тази тема, толкова по-голяма сигурност ще имат фермери при планирането на бъдещето си. Брекзит поставя всичко под въпрос", изтъкна комисарят.

При Брекзит без споразумение най-вероятно ще се стигне до сътресения, подобни на тези след руското ембарго. Малки страни като Австрия например, ще изпитат по-големи трудности, тъй като на пазарите на трети страни ще трябва да се съревновават с другите държави от Съюза. Затова Европа се нуждае от регулиран Брекзит, посочиха експерти в Берлин.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker