четвъртък, 21 Март 2019, 07:56
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
08 Юни 2018 10:52 | Новини

Да се намали употребата на антибиотици в европейското животновъдство

За това се споразумяха представители на страните-членки на Европейския съюз и депутати от Европарламента

Да се намали употребата на антибиотици в европейското животновъдство
Оцени статията
|

Да се намали употребата на антибиотици в европейското животновъдство. За това се споразумяха представители на страните-членки на Европейския съюз и депутати от Европарламента.

Целта на инициативата е по-ефективна борба с опасните резистентни бактерии. Предвижда се определени медикаменти да бъдат забранени изцяло за животните и да се прилагат само за хора.

Резистентността идва от това, че антибактериалните лекарства се предписват прекалено често или се приемат неправилно. В резултат бактериите мутират и се адаптират, така че не се влияят от медикамента. Затова медиците виждат в резистентните бактерии голяма опасност за здравето на хората.

В договорения в Европарламента компромис е предвидено, силните антибиотици вече да не се дават като профилактика на всички животни в едно стопанство. Подобна превенция ще е възможна само за единични животни, при които ветеринарен лекар е установил висок риск от зараза. Ако в една ферма има едно единствено болно животно, останалите ще се лекуват с антибиотици само, ако няма друга алтернатива.

Предвижда се и финансова подкрепа за научни изследвания и разработка на нови антибиотични средства. (dpa)

 

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker