четвъртък, 25 Април 2019, 17:05
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
28 Дек 2018 17:47 | Новини

В Перу селектираха нов сорт картофи

От агроведомството планират да раздадат безплатно посадъчен материал на земеделските стопани в планината

В Перу селектираха нов сорт картофи
Оцени статията
|
Ключови думи: желязо, картофи, Перу, сорт

Нов сорт картофи селектираха перуански учени от Националния институт за агроиновации в Лима. Той е богат на желязо и цинк и може да помогне в борбата срещу анемията.

Според публикацията на Института в перуанската столица в 100 грама се съдържат около 23 милиграма желязо и 19 милиграма цинк, което е двойно повече, отколкото в обикновените сортове. Освен това в тях има и голямо количество полифеноли и антиоксиданти, които могат да допринесат за превенцията на някои видове ракови заболявания.

При представянето на новия сорт земеделският министър Густаво Мостахо заяви, че "тези уникални картофи ще намалят глада по света и ще помогнат в борбата срещу анемията". С тях правителството прави сериозна стъпка към преодоляването на проблема с недохранването и свързаните с това здравословни рискове във високите части на Андите.

По изчисления на властите 44 процента от децата в тези региони страдат от малокръвие, причинено от недостатъчно желязо в храната. От агроведомството планират да раздадат безплатно посадъчен материал на земеделските стопани в планината.

Според учените, сортът е устойчив на различни болести и вредители и успешно може да се отглежда на големи надморски височини. Очакваните добиви са около 20 тона от хектар.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker