неделя, 20 Май 2018, 15:05
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
11 Ное 2004 11:53 | Новини

Ваксинация против заразната агалаксия

Заради заразната агалаксия през лятото в Ломско са били разформировани няколко стада

Оцени статията
Брой гласове: 2 Рейтинг: 4.5
|

 

Ваксинацията е най-ефективният начин за предпазване на овцете и козите от заразната агалаксия. Тя е вирусно заболяване, което поразява млечната жлеза и очите на заболелите животни. Разпространява се главно чрез контакта между животните и предимно чрез ръцете на доячите. Именно заради заразната агалаксия през лятото в Ломско са били разформировани няколко стада.

Както информира д-р Людмил Антов, директор на РВМС-Монтана, ваксинацията на дребните преживни животни трябва да се извърши от ветеринарен лекар до края на годината. Цената на ваксината е около един лев. Абсолютно е противопоказно ваксинирането на болните животни, тъй като това ще доведе до още по-тежко протичане на заразната агалаксия. Желателно е животните през зимата да се отглеждат при подходящи зоохигиенни условия. Животните трябва да се третират против паразити през 20 дни два пъти в годината.

При съмнение за заболяване трябва да бъде информиран ветеринарният лекар, заболелите животни да се изолират и обслужването да става от по-малко хора. По преценка на ветеринарния лекар би могла да се извърши ваксинация на здравите животни в стадото и населеното място./mont-press.com

AGRO.BG

 

 
 
 

ДОБАВИ КОМЕНТАР


Последни интервюта

всички

Актуални статии

всички
agro
agro
eXTReMe Tracker