вторник, 25 Септемрви 2018, 12:52
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
10 Окт 2017 16:14 | Новини

Африканската чума по свинете продължава да се разпространява в Източна Европа

През септември е имало нови случаи в Източна Полша, Украйна, Чехия и Балтийските държави

Африканската чума по свинете продължава да се разпространява в Източна Европа
Оцени статията
|

Африканската чума по свинете продължава да се разпространява в Източна Европа и вече е съвсем близо до границата на Германия. Властите във Федералната Република повишиха степента на риска. До момента в Европейския съюз има 114 случая на 1фриканска чума при домашни свине, както и при близо 2 200 глигани.

По данни на Европейската система за уведомление при заболявания при животните, през тази година са регистрирани първите случаи в Румъния и Чехия. В същото време зачестяват случаите на заболели диви свине в Литва.

В Украйна и Русия повече от половината заболели са домашни свине, докато в Латвия и Естония 95 % от засегнатите животни са диви. В Чехия засега има само диви прасета, заразени с вируса.

През септември е имало нови зарази в Източна Полша, Украйна, Чехия и Балтийските държави.

След случаите в Чехия германските власти призоваха фермери, търговци и туристи, идващи от Източна Европа, към строго спазване на хигиенните правила. Рискът за пренасяне на вируса беше повишен от "малък" на "умерен", най-вече заради възможен директен контакт между диви свине от двете страни на границата с Чехия. За 4 нови случая съобщиха и полските власти. В момента от болестта са засегнати 6 държави в Европейския съюз – Чехия, Полша, Литва, Латвия, Естония и Румъния. За заразени животни се съобщава и от Армения, Азербайджан и Молдова.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker