1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Заболели от трихинелоза след консумация на месо от диво прасе

Заболели от трихинелоза след консумация на месо от диво прасе

Случаите са в Малко Търново и Крумовград

Два случая на заболели от трихинелоза в Малко Търново и Крумовград. Хората са консумирали колбаси, приготвени от диво прасе, отстреляно в землището на Малко Търново - 8 души са заболели, шестима от тях са хоспитализирани. Издирени и изследвани са 7 контактни лица, като резултатите им са отрицателни. От Агенцията по храните припомнят задължително да се извършва изследване на месото от отстреляните диви свине в лабораториите по места. За да се избегне заболяване от трихинелоза е необходимо и месото от домашна свиня, добито в личното стопанство, да се проверява за наличие на трихинели.

Трихинелозата запазва своето място на една от водещите хелминтозоонози в България. През 2018 г. са регистрирани 44 заболели лица след консумация на непроверено свинско месо и сурови/полусурови месни продукти от диви и домашни прасета.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.