неделя, 20 Май 2018, 15:04
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
15 Юни 2004 11:04 | Новини

Народът отказа скъпите кайсии

Стоката идва от Гърция за по 2 лв., от "Слатина" до кв. "Лозенец" скача на 8 лв.

Оцени статията
|

 

В крайна сметка, независимо от разположението на тарабите, единици от загледалите се по сочните плодове си поръчват по половинка или по килограм. Повечето пазаруват от купищата череши и ягоди, които са на значително по-сносната цена от 1,40-1,80 лв. Или пък теглят от първите праскови. Които, въпреки че във времето зреят по-късно, се продават доста по-изгодно от ароматните си посестрими кайсиите. Между 1,40 и 1,80 лв. върви на пазара килограм от все още не много едри праскови.

"Цените са толкова високи, защото кайсиите са вносни", обяснява шефът на столичното тържище "Слатина-Булгарплод" ЕОД Александър Йоцев. Сводката от понеделник сочи, че плодовете, които стигат до борсата от Турция, Гърция и Испания, се продават на едро съответно на цени от 1,80 лв., 2 лв., 3-3,60 лв.

Естествено най-скъпа е иберийската стока заради транспортните разходи. "Нямам реално обяснение защо цената от тържището до градските пазари скача неколкократно", недоумява Йоцев. "Отдавна съм се отказал да търся пазарна логика в поведението на търговците на плодове и зеленчуци", допълва той. Показателен за това е и фактът, че прасковите, които сега се предлагат на пазарите, също са вносни - от Република Южна Африка. Която също е доволно далече. На тържището стоката върви по 1-1,50 лв. На сергиите, за разлика от цените при кайсиите, надценката е едва 30-40 ст. Това е съвсем нормално за разлика от между два и четири пъти оскъпените кайсии.

До седмица-две обаче нещата ще се регулират. Защото на пазара ще излязат ароматните плодове родно производство. "Тогава цената на дребно по пазарите не би трябвало да надвишава 1,50 лв. за килограм", прогнозира Александър Йоцев. Но прави уговорката, че при масовото зреене на кайсиите нещата могат да излязат извън контрол. Защото на пазара се намесват и изкупвачите на плодовете за ракия. И тъй като насажденията с този вид овощни дръвчета у нас са малко и търсенето превишава предлагането, всичко може да се случи. А и дъждовният юни също си казва думата.
Че кайсиите тепърва ще окупират пазарите, сочат и оперативните данни от тържището в столичния квартал "Дружба". "Всичките пет тона, с които бяхме заредили днес (б.а. вчера), са изкупени", казва Михаил Михайлов, технически сътрудник и агроном на борсата. "Повечето са вносни - от Гърция и Турция. Но вече има и български кайсии. Това са първите плодове от Пловдивско. Те са
първо качество, супер едри, по 1,80 лв. килото вървят тука", обяснява той. До седмица-две се чакат и силистренските кайсии. "Ако ги изкупуват по 40-50 ст., каквито бяха миналогодишните нива на прекупвачите, а според практиката от тях се тръгва, на борсата стоката би трябвало да се харчи по 70-80 ст. килото", пресмята Михайлов.

По колко ще са на градските пазари - Божа работа. Защото тогава започва голямото надлъгване между производители, прекупвачи и търговци кой да изкара по-голяма комисиона и да спечели повече. И всеки дърпа чергата към себе си. От което обикновено у нас потърпевш е крайният потребител./stnadartnews.com

AGRO.BG


 

 
 
 

ДОБАВИ КОМЕНТАР


Последни интервюта

всички

Актуални статии

всички
agro
agro
eXTReMe Tracker