През последните двадесет години развиващите се страни са преживели истински бум в животновъдството
Глобалната консумация на месо ще продължи да расте през следващите десет години, движена от потреблението в развиващите се страни, казват изследователи.
Очакваната тенденция е за увеличаване на световното потребление на месо с 1.6% годишно през следващото десетилетие, това показват данните на Организацията на ООН по прехрана и земеделие - ФАО. През последните петдесет години, потреблението на месо и месни продукти почти се е удвоило в световен мащаб от 23.1 кг на човек годишно през 1961 до 42.2 кг през 2011 г. През последните двадесет години развиващите се страни са преживели истински бум в животновъдството, което е довело до увеличаване на консумацията на месо, особено на свинско и пилешко. През следващите години, бързоразвиващите се страни ще продължат да увеличават потреблението за сметка на най-развитите държави – в Западна Европа, Северна Америка и Япония. Например, във Франция, потреблението на месо е спаднало от 97 килограма до 90-87 килограма годишно на човек през 2014 г. Основните причини са високата цена на месото в условията на икономическа криза и стремежа на потребителите за хуманно отношение към животните. Друг момент е свързан с изменението на климата. Според експерти, една от мерките срещу парниковите газове и глобалното затопляне ще се фокусира върху намаляване на производството и потреблението на месо.