От близо 200 хиляди тона грозде са произведени 136 млн. литра вино
Почти двоен е ръстът на прибраната реколта от грозде през 2015-та година, спрямо предходната. От близо 200 хиляди тона грозде са произведени 136 млн. литра вино. Заедно с Чили страната ни бележи най-голям ръст при винопроизводството за миналата година.
След като 2014-та е най-кошмарната за винопроизводителите от 30 години насам, то 2015-та е повече от добра като качество и количество на гроздето. В България се консумират между 110 и 120 милиона литра вино годишно. Такава е тенденцията от пет години насам. Тези резултати се дължат на факта, че в страната работят 262 винарски предприятия, а 19 нови са в процес на изграждане. Логично износът също бележи ръст с 4 милиона литра.
Поредното доказателство, че страната ни е фактор при вината е, че от 28 април до 1 май Пловдив ще бъде домакин на най-престижното световно първенство вино Мондиал. Над 320 дегустатори от цял свят ще пристигнат у нас, за да оценят над 9000 вина.
Автор: Мирела Спасова