Хладното време през пролетта и началото на лятото е забавило зреенето на гроздето
Спад от 10% в производството на вино очаква Франция спрямо миналата година. Анализ на земеделското министерство показва, че за последните 5 години спадът в сектора е 7% под средното ниво. Какви са причините за тази прогноза?
По-слабото производство на вино е резултат от пролетните слани, които са засегнали някои лозарски райони - Шампан, Бургундия и долината на Лоара, както и сегашната суша в района на Средиземноморието. Щетите, нанесени от градушките в отделни райони също намаляват производствения потенциал. Като се имат предвид проблемите, свързани с климата и наличието на заболявания по лозята, е възможно прогнозите да бъдат ревизирани.
Хладното време през пролетта и началото на лятото е забавило зреенето на гроздето. Наличието на мана е значително в много области, в резултат на редуването между валежи и високи температури. Многобройните дъждове са затруднили лечението на заболяването.