вторник, 23 Април 2019, 09:23
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
11 Фев 2019 15:05 | Новини

Турция се намесва в търговията с храни

Икономическото състояние на страната се влошава с бързи темпове

Турция се намесва в търговията с храни
Оцени статията
|

Турската държава ще се намеси пряко в търговията с плодове и зеленчуци. Това се налага заради бързото поскъпване на продуктите на вътрешния пазар. Това обяви президентът Ердоган на предизборен митинг в град Сивас.

На министерствата на финансите, търговията и земеделието е наредено да изработят план за изкупуване на продукцията от фермерите, която след това да се продава на същата цена на пазарите в големите градове. Ден преди речта на Ердоган в Сивас, министърът на икономиката Берат Албайрък нарече прекупвачите на селскостопанска продукция "хранителни терористи".

В турската кухня се използват много зеленчуци. Преди те да стигнат до трапезата на потребителите, минават през редица прекупвачи и търговци, от което цената им нараства. На определени места в страната супермаркетите вече не предлагат местни патладжани и пиперки, защото са прекалено скъпи.

Според анализатори на турската вътрешна политика икономическото състояние на страната се влошава с бързи темпове. В момента годишната инфлация е малко над 20 процента, като най-голямото поскъпване е при храните и безалкохолните напитки. Техните цени са се покачили с 31 процента за последните 12 месеца. Любимите на турците патладжани са поскъпнали с 81 на сто, а чушките – с 88 процента. На 31 март в страната ще се проведат местни избори.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker