Причината е недостиг на въздух
Според европейски учени крушите се развалят по-бързо от ябълките заради недостиг на въздух. Това откритие ще доведе до разработването на нови условия за съхраняване на крушите, за предотвратяване на преждевременното им разваляне по пътя от производителя до търговската мрежа.
Екипът от учени от белгийския Католически университет в град Льовен с ръководител Питър Вербовен и техните колеги от Европейския център за изучаване на излъчванията (ESRF) са провели редица експерименти за изясняване на какво се дължи по-бързото разваляне на пресно прибраните круши, в сравнение с ябълките.
Изследователите се надяват, че техните констатации ще позволят по-добре да се разбере процеса на разлагане, протичащ в плодовете след тяхното откъсване. Друга възможна област за използване на резултатите от изследванията е създаването на компютърни модели за разчитане нивото на концентрация на кислород в отделните клетки на тъканта на плода.