1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Антиоксидантите предпазват зрението

Антиоксидантите предпазват зрението

Редовната употреба на храни, богати на витамините А, С и Е, както и цинк, намалява с поне 35% вероятността от влошаване на зрението

Холандско изследване показа, че морковите, които са богати на бета каротин, както и храните, съдържащи витамини С, Е, както и цинк, осезаемо намаляват шанса да влошите зрението си.

"Това е прекрасна новина", коментират учените. "Така ще можем да намалим случаите на едно състояние, което трудно можем да лекуваме."

Дегенерирането на макулата е най-често срещаното заболяване на окото и засяга над 15% от населението, особено в по-късна възраст. От години тенденцията при него е непрекъснато да се увеличава и да засяга все по-голяма част от населението.

Според резултатите от проучването на холандските учени, цитирано от Би Би Си, редовната употреба на храни, богати на т.нар. антиоксиданти - витамините А, С и Е и цинк, намалява с поне 35% вероятността от влошаване на зрението.

Витамин Е се съдържа в най-голямо количество в зърнените храни, растителните мазнини, яйцата и ядките, цинк - в месото (включително птичето), рибата и пълнозърнестите храни, бета каротин - в зеленчуци като моркови, спанак и зеле, а витамин С най-вече в цитрусовите плодове, зелените чушки и картофите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.