Редовната употреба на храни, богати на витамините А, С и Е, както и цинк, намалява с поне 35% вероятността от влошаване на зрението
Холандско изследване показа, че морковите, които са богати на бета каротин, както и храните, съдържащи витамини С, Е, както и цинк, осезаемо намаляват шанса да влошите зрението си.
"Това е прекрасна новина", коментират учените. "Така ще можем да намалим случаите на едно състояние, което трудно можем да лекуваме."
Дегенерирането на макулата е най-често срещаното заболяване на окото и засяга над 15% от населението, особено в по-късна възраст. От години тенденцията при него е непрекъснато да се увеличава и да засяга все по-голяма част от населението.
Според резултатите от проучването на холандските учени, цитирано от Би Би Си, редовната употреба на храни, богати на т.нар. антиоксиданти - витамините А, С и Е и цинк, намалява с поне 35% вероятността от влошаване на зрението.
Витамин Е се съдържа в най-голямо количество в зърнените храни, растителните мазнини, яйцата и ядките, цинк - в месото (включително птичето), рибата и пълнозърнестите храни, бета каротин - в зеленчуци като моркови, спанак и зеле, а витамин С най-вече в цитрусовите плодове, зелените чушки и картофите.