сряда, 21 Ноември 2018, 12:53
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
01 Мар 2012 12:05 | Новини

Най-старите бълхи са били пет до десет пъти по-големи от днешните

Древните бълхи не са имали силните задни крайници на днешните си посестрими

Най-старите бълхи са били пет до десет пъти по-големи от днешните
Оцени статията
Брой гласове: 2 Рейтинг: 5
|
Ключови думи: бълхи, Китай, насекоми, учени

Най-старите бълхи, откривани досега, са били пет до десет пъти по-големи от днешните. Те са живели през мезозойската ера и добрата новина е, че не са подскачали насам-натам.

Фосилизираните екземпляри, открити в оголени скали в Китай, са на най-старите кръвосмучещи насекоми, намирани досега. Биологичното им устройство и поведение като цяло е било много по-различно, обяснява пред "Лайв сайънс" Андре Нел от Националния природонаучен музей в Париж.

Нел и колегите му открили и анализирали деветте екземпляра. Древните бълхи не са имали силните задни крайници на днешните си посестрими. По думите на Нел те по-скоро са наподобявали въшки, пълзящи между кожите и перата на животните.

Един от женските екземпляри е бил цели 2 см - на практика гигант, в сравнение с днешните, които не порастват повече от 3 мм. Този вид е живял през мезозоя, познат като "ерата на влечугите", който се простира в периода от 250 хил. до 65 млн. г. пр. н. е., като това включва и периодът юра.

Заради размера и силните си уста е било много по-лесно да смучат от големи животни, вкл. динозаври, като без проблем са пробивали кожата им. Фосилите помагат да се попълнят някои празноти в еволюцията на бълхите. Първите са еволюирали от вид, който се е хранил със соковете на плодовете. Някои обаче са се "прехвърлили" върху животни, давайки началото на кръвосмучещия вид, пише vesti.bg.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker