понеделник, 21 Май 2018, 15:43
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
08 Ное 2013 09:53 | Новини

Тайфунът Хаян вилнее над Филипините със скорост на вятъра, достигаща до 235 км/ч

По пътя му за евакуирани хиляди хора

Тайфунът Хаян вилнее над Филипините със скорост на вятъра, достигаща до 235 км/ч
Оцени статията
|
Ключови думи: тайфун, Филипини, Хаян

Тайфунът Хаян вилнее над Филипините със скорост на вятъра, достигаща до 235 км/ч, а метеоролозите казват, че ако предварителните им оценки на сателитните снимки се потвърдят, това ще бъде най-мощният тайфун, преминавал някога над страната. По пътя му за евакуирани хиляди хора, затворени са училища и администрацията.

Тайфунът от максималната пета категория преминава през югоизточната част на осторвната държава и не се очаква да удари столицата Манила, която се пада на север от пътя му.

В бюлетина си около полунощ българско време метеослужбата съобщи, че Йоланда, както го наричат филипинците, е с ветрове, достигащи до 275 км/ч. Специалистите на американския военен флот, които традиционно дават по-висока оценка заради по-кратките периоди, които измерват, отчетоха в открито море скорост на вятъра от 314 км/ч, която при кратки пориви достига 379 км/ч.

Агенция "Ройтерс" съобщава за вълни с височина 5 метра край островите Лейте и Самар. Бедствието преминава през район, който пострада миналия месец от земетресение с магнитуд 7.3. Поне 5000 души продължават да живеят на палатки след като изгубиха жилищата си. Хаян може да се окаже разрушителен колкото Бофа - тайфун от миналата година, отнел живота на поне 1000 души и причинил щети за повече от 1 млрд. долара. Това е 25-ят тайфун за годината, преминаващ през Филипините.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker