вторник, 23 Юли 2019, 01:19
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия
14 Апр 2019 16:41 | Новини

Иновативно приложение на пшеничните трици

Полска компания изработва биоразградима посуда за еднократна употреба

Иновативно приложение на пшеничните трици
Оцени статията
|
Ключови думи: Biotrem, посуда, пшенични трици

Пшеничните трици имат иновативно приложение. Полска компания произвежда биоразградима посуда за еднократна употреба, изработена именно от непреработени пшенични трици. Иновацията е била представена на екоизложение в Торонто, пише https://greentech.bg/.

Обичайно една пластмасова тарелка за еднократна употреба се разгражда с години, като в зависимост от вида на пластмасата и дебелината това може да трае до 500 години. Чинийките на Biotrem обаче се разграждат чрез компостиране само за един месец. Те са изработени от компресирани пшенични трици – страничен продукт от процеса на смилане на зърнени култури. 

Съдовете от пшенични трици могат да съдържат топли или студени храни, течности или твърди вещества и са безопасни за използване микровълнови печки. От кътчетата а пикник до бара – новите биоразградими чаши и чинии могат да намалят отпадъците, които отиват на депото.

Идеята хрумнала на Йержи Висоцки – земеделец и мелничар. Всеки път, когато смила пшеница, му остават солидно количество трици. Чрез проба и грешка обаче той установил, че смесването им с вода, а след това нагряването и пресоването води до формирането на здрав материал. Сам сглобил и първата машина за пресоване на чинийки в собствената си ферма. 

Източник:
 • https://greentech.bg/
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker