понеделник, 17 Юни 2019, 18:10
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия
12 Окт 2018 10:20 | Новини

Сбогувахме се с проф. Емил Маринов

Със своя професионализъм и всеотдайност, проф. Маринов остави следа в историята на МОСВ

Сбогувахме се с проф. Емил Маринов
Снимка: МОСВ
Оцени статията
|

Напусна ни проф. д.н. инж. Емил Маринов, зам.-министър на МОСВ (1997-2001) и президент на Международната комисия за опазване водите на р. Дунав през същия период.

Проф. Маринов остави над 50 научни труда в български и чуждестранни научни издания. Публикациите му от периода 1965-1975 г. са първите в България, в които се илюстрира приложението на ЕИМ за решаването на хидравлични и хидротехнически проблеми. Публикациите му по-късно  са свързани с изследване на напорни и безнапорни хидравлични процеси, в условията на плавна изменяемост и при наличие на разриви. Автор е на учебника по числено моделиране в хидротехниката за студентите от Хидротехническия факултет на УАСГ.

Със своя професионализъм и всеотдайност, проф. Маринов остави следа в историята на МОСВ. Като зам.-министър на околната среда и водите той инициира и ръководи екипа, разработил първия Закона за водите. Благодарение на него бяха поставени основите на съвременната институционална структура и управлението на водните ресурси на страната.
Загубихме един учен, който със своите трудове допринесе за развитието на хидрологията в България.

Поклон пред паметта му!

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker