1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Великденски фермерски пазар в центъра на София

Великденски фермерски пазар в центъра на София

Над 100 фермери и малки производители ще предложат своите продукти

Традиционният Великденски фермерски пазар в центъра на София ще предложи пресни вкусни храни пряко от фермата, както и различни забавления.

Пазарът ще се състои днес, 9 април, от 11 до 19 часа на ул. „Оборище“, между храм-паметника „Александър Невски“ и бул. „Васил Левски“.

Над 100 фермери и малки производители ще предложат сезонни зеленчуци, хляб и печива с квас, мед и пчелни продукти, млечни и месни продукти, сладка и конфитюри, сокове и сиропи, чайове, билки, подправки и още много вкусни предложения от всички краища на страната. Ще можете да заредите празничната трапеза с изцяло български продукти, да изберете великденска декорация за дома и подаръци, да се насладите на хубава храна и музика на място и да се позабавлявате.

По традиция фермери от зони по Натура 2000 в Централна и Западна Стара планина донесат сирене, кашкавал и кисело мляко от редки български породи, биологичен мед, сладка, яйца от свободно отглеждани кокошки… Производството им е подпомогнато по българо-швейцарския проект "За Балкана и хората", носител на престижната награда на Европейската комисия Натура 2000 – 2016, раздел Социално-икономически ползи. Фермерите от Балкана вече от няколко показват на практика успешния модел на малкия местен бизнес, който опазва природата и печели достойно.

Фермерите произвеждат храни от животни от традиционни български породи, отглеждани пасищно и на открито през по-голямата част от годината. Всички ферми са регистрирани в Българската агенция по безопасност на храните за производство и директна продажба на млечни и месни продукти, яйца, мед и пчелни продукти, част от тях имат сертификат за биологично производство. Използват традиционни рецепти и занаятчийски методи. Посетителите на пазара познават добре кравето, овче, козе и биволско сирене на фермите “Под Балкана“ от с. Васил Левски, Карловско, „Угърчин“, „Чемерник“ край с. Бов, Врачанско, на Христо Василев от с. Нефела, биопчелините на семействата Начеви и Попови край Калофер…

На пазара ще има и щандове с козунаци и сладкиши с високо качество и от български суровини. Две огромни великденски яйца очакват малките художници да ги нарисуват за забавление и настроение, а и за тренировка преди рисуването на яйца за празника.

Пазарът е организиран от Столична община, Общинско дружество "Пазари Юг" и Хранкооп София, както и от Фондация Биоселена и БДЗП, партньори по проекта „За Балкана и хората“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.