четвъртък, 27 Юни 2019, 01:46
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия
08 Мар 2019 17:40 | Новини

Френските храни с етикет за полезност

Предложението за подобна маркировка на храните беше внесено още през 2017 година

Френските храни с етикет за полезност
Оцени статията
|
Ключови думи: етикети, Франция, храни

Френските производители на храни вече ще трябва да посочват доколко полезни са техните продукти. Това гласи нов закон, одобрен от Националното събрание в Париж.

Според новите правила на опаковките вече ще бъде отпечатвана диаграма, която класифицира продукта в 5 категории съгласно хранителните му качества. С буквата А ще се отбелязва, че продуктът е много полезен, докато Е означава най-малка полезност.

Предложението за подобна маркировка на храните беше внесено още през 2017 година. Тогава някои компании се включиха на доброволни начала и започнаха да информират потребителите за степента на полезност на своята стока. Сега тази информация става задължителна и трябва да присъства и във всички форми на реклама.

Друго правило, прието от народните представители, задължава компаниите от хранителната индустрия ежегодно да предоставят доклад в парламента за промени в качеството на произвежданата от тях продукция. На базата на тези данни Националната агенция по безопасност на храните ще разработва мерки за понижаване на съдържанието на сол, захар и ненаситени мастни киселини в продукти, които са най-популярни сред французите.

Целта на пакета от норми, обединени в Закона за подобряване на качеството на хранителните продукти и поощряването на здравословното хранене, е да се бори със заболявания като диабет, сърдечно-съдова недостатъчност, рак и затлъстяване, които са сред най-разпространените във Франция. Част от мерките е въвеждането на избираеми часове по здравословно хранене в училищата. Новият закон трябва да влезе в сила на 1 януари 2021 година.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker