събота, 23 Юни 2018, 14:52
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
21 Авг 2017 09:29 | Новини

Ръст в износа на аграрни продукти от Украйна

С над 50 процента е нараснал износът на живи животни и животински продукти

Ръст в износа на аграрни продукти от Украйна
Оцени статията
|

Значителен ръст отбелязва износът на аграрни продукти и хранителни стоки от Украйна през първото полугодие на тази година. За периода от януари до края на юни експортът е достигнал стойност от над 7 милиарда евро. Данните са на земеделското министерство.

За сравнение – през първото полугодие на 2016-та износът е бил с над милиард и половина евро по-малък. При вноса на храни и селскостопанска продукция също има ръст от 18 милиона до около 2 милиарда евро.

Увеличение при експорта е регистрирано за всички продуктови групи, съобщават от агроведомството. С над 50 процента е нараснал износът на живи животни и животински продукти, а при растителните има скок с около една четвърт.

Износът на аграрни продукти заема над две пети от общия експорт на Украйна. И докато в този сектор страната има положителен баланс от над 5 милиарда евро за първото полугодие, то при общия стокообмен с чужбина е отчетен дефицит в размер на 1,6 милиарда, или двойно повече в сравнение с миналата година.

Като цяло износът от Украйна е бил на стойност 18 милиарда евро, докато за вносни стоки са платени повече от 19 милиарда евро.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker