1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Изменения в Закона за рибарството и аквакултурите

Изменения в Закона за рибарството и аквакултурите

8 млн. лева трябва да върнат некоректни бенефициенти по проекти

Констатирани са 153 нередности на стойност 8 млн. лева при проекти към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури за периода 2007-2013 г. От там внесоха законопроект за изменение на Закона, което предвижда по-стриктен мониторинг на бенефициентите и по-строги санкции за нарушителите. Предложението мина на първо гласуване в ресорната комисия.

Към днешна дата на Агенцията по рибарство й остава да събере, заради нарушения, около 7 млн. лева. За много от тях дори още не се водят дела. Основните злоупотреби са при производството и преработка на аквакултури. Засега ИАРА е спечелила дела за едва 700 хил. лв., а 200 хил. лв. са върнати доброволно.

Доц. д-р Галин Николов, изпълнителен директор на ИАРА, представи направения финансов отчет и обясни, че целта е да се засили контролът. От БСП разкритикуваха ненавременното внасяне на предложението.

В дебата се включи и Йордан Апостолов - зам.-председател на Парламентарната комисия по земеделие и храни и депутат от НФСБ. Той засили критиката с уточнението, че в договорите с бенефициенти от 2010 година не са посочени ясни изисквания към тях, а едва през 2015-та е подпидан анекс за спазване на определени правила при усвояване на средствата. Апостолов допълни, че тази мярка е неадекватна. Въпреки това законопроектът беше приет на първо гласуване.

В дневния ред 2 точка беше разглеждане на законопроект за изменение и допълнение за Закона за посевния и посадъчен материал, внесен от Министерски съвет на 17 юни 2019 г. за второ гласуване. След кратко обсъждане беше приет на първо гласуване.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.