1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. 40 тона конвенционални ягоди декларирани като „био“

40 тона конвенционални ягоди декларирани като „био“

Открити са следи от 25 забранени в екологичното земеделие препарати за растителна защита

40 тона био-ягоди, внос от Турция, бяха конфискувани в Германия, след като контролните органи откриха в тях следи от 25 забранени в екологичното земеделие препарати за растителна защита. Предполага се, че става дума за мащабна измама, сочат документи, публикувани от Европейската комисия.

Следите от веществата са открити при рутинна проверка на дълбоко замразените ягоди в лицензирана лаборатория. В съобщение на Европейската комисия до всички страни-членки се казва, че заради количествата открити в пробите пестициди има силни съмнения, че става дума за измама, при която конвенционално произведени плодове се продават като био.

Властите в Германия конфискуваха цялата пратка, състояща се от 4 хиляди кашона с по 10 килограма замразени ягоди. От транспортните документи, иззети от вносителя, става ясно, че стоката е била предвидена за добавяне към мюслита, плодови чайове и енергийни блокчета.

Случаят е разкрит в рамките на операция "Опсон 8", провеждана съвместно от Интерпол и Европол срещу подвеждащи и измамни практики в хранителната индустрия. Пратката от 40 тона е равна на 2 процента от германското производство на биоягоди.

Според фирмата-вносител само две от 25-те измерени стойности на следи от пестициди са над позволените 0,010 милиграма на килограм. Някои компании, внасящи биопродукти от трети страни, започват разследване едва когато открият значително по-големи стойности, като въпросът е дали става наистина дума за нарушение на нормите, или за неволно замърсяване, например чрез донесени от вятъра вещества, използвани в съседни на биоплощите конвенционални производства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.