1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Балчик се обяви за зона, свободна от ГМО

Балчик се обяви за зона, свободна от ГМО

Това ще помогне за развитието на екотуризма в региона

Декларация за присъединяване на община Балчик към инициативата „България – зона, свободна от генномодифицирани организми” прие Общинският съвет на свое заседание. Решението беше взето във връзка с призив, отправен от природозащитни организации. Общината поема ангажимент при отдаване на общински земи под наем да включва в договорите клауза, в която да забранява да се използват генетично модифицирани култури.

С присъединяването към инициативата община Балчик ще бъде обявена за „Община, свободна от ГМО” и ще бъде включена в списъка на общините на сайта www.gmo-free-regions.org . Това са сторили още няколко общини – Баните, Ивайловград, Кърджали, Сатовча и Златарица.

С приемането на тази декларация повечето европейски общини си осигуряват рекламна помощ за земеделските стопани от региона, развитие на екотуризма и партньорство със сродни общини от цяла Европа. С това решение община Балчик се ангажира да използва различни средства като обучения и дискусии, за да убеди фермерите и собствениците на земеделски земи да не отглеждат генетично модифицирани култури. Общината ще настоява пред националните власти да следват рестриктивна политика по отношение на допускането на ГМ култури в околната среда, гласят още текстовете на декларацията.

При гласуването на декларацията шест от общинските съветници на Белия град се въздържаха. Според някои от тях този документ нямал правна стойност, а община Балчик от своя страна нямала ресурс, за да контролира изпълнението на взетото решение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.