1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Български общини с добри практики в рециклирането на отпадъци

Български общини с добри практики в рециклирането на отпадъци

Български общини вече прилагат успешно добри практики в разделното събиране и рециклирането
Български общини вече прилагат успешно добри практики в разделното събиране и рециклирането

Замисляме ли се как изхвърляме отпадъците си? Български общини вече прилагат успешно добри практики в разделното събиране и рециклирането.

Много често се оправдаваме, че няма къде да хвърляме разделно боклука си или че той реално не се рециклира. Попитахме еколози, запознати с тези практики, дали това е така. Данита Заричинова от екоорганизацията „За Земята“ обясни специално за АгроТВ:

"В градовете, в които има цветни контейнери, мога да гарантирам, че наистина тези контейнери отиват към сепариращи инсталации и част от отпадъците отиват за рециклиране, тези, които са годни. За съжаление системата е много неудобна, има на много малко места контейнери. В София един контейнер е за средно 700 души. Това е крайно недостатъчно."

Тенденцията е цветните контейнери да стават повече, но от друга страна е важно отпадъците наистина да се разделят, за да се улесни работата по рециклирането им.

"Ние искаме вече да има разделно събиране и повече инфраструктура за така нареченото компостиране или създаване на биогаз. Имаме много път да извървим. За съжаление у нас за сега се прилагат повече лошите практики, свързани с изгарянето на отпадъци."

Въпреки неразвитата инфраструктура има общини, в които се работи и вече са установени добри практики.

"Има и добрите примери като Габрово. Там от години има много силна кампания на общината и на депото за отпадъци. Мотивират хората да разделят отпадъците си, имат компостираща инсталация. Всеки, който има растителни отпадъци, може да ги изхвърля там и така да се превръщат в компост, което е много полезно за почвата."

За да се случи на повече места, е необходимо всеки да се ангажира. У нас има на доста места рециклиращи инсталации, но за популяризиране на практиките по усвояване на отпадъци е необходимо и общините да съдействат.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.