1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Беглика Фест стартира с пъстра артистична програма и послания за спешна радикална промяна

Беглика Фест стартира с пъстра артистична програма и послания за спешна радикална промяна

Днес, започва фестивалът „Беглика Хородея“, който оглася родопските поляни вече единадесет години и се превърна в символ на културна, екологична и социална осъзнатост. Той ще продължи до 18 август в местността Батлъбоаз на брега на язовир Голям Беглик, а фестивалното градче ще изникне в причудливи форми с помощта на над 70 доброволци и 400 сътворци – артисти, музиканти, циркови акробати, пещерняци, активисти, художници, планинари, еколози, програмисти, колоездачи, дребни земеделци, занаятчии и деца.

Артистичната програма включва два цирка и две музикални сцени, дискусионен форум, сцена за съвременен танц, 39 тъпана, индиански темазкал, 7 геодом-купола, плаващо пиано и много спонтанна креативност. В случай че посетителите на фестивала решат да се включат активно в програмата, те ще могат да вземат участие в създаването на беглишки песни, да се потопят в театър на сетивата на острова на Тишинавтите и да чуят каква музика може да произведе машина, „превеждаща” езика на цветята. 

В допълнение на новите форми на цирково, танцово и музикално изкуство, трите сцени и ексклузивните представления, създадени специално за събитието, тази година фестивалът акцентира и върху форум „Заедност”, който обединява съвременни български философи, икономисти и активисти в сферата на културата, образованието и екологията. На място те ще представят и дискутират с посетителите своето послание – че е настанало време добрите намерения за промяна да се радикализират конструктивно:

„Светът е пред климатична, икономическа, финансова и политическа криза и ключът към разрешаването на всички тези проблеми се крие в сплотените общности, свързани в силни солидарни мрежи за взаимопомощ и подкрепа. Подобно бъдеще е не само наложително, но и предлага много по-голямо изобилие от възможности за създаване на социален капитал на базата на качествени човешки взаимоотношения вместо на трупането на финансов капитал за сметка на природните, културни и социални ресурси.“

Беглика вече прави първите крачки в тази посока, като въвежда солидарната валута ДАР, и всеки посетител ще получи свой начален капитал, който да използва в платформата Хородея в подкрепа на каузи, целящи да поправят различни дефекти в съвременното общество. Не на последно място фестивалът насърчава и личната отговорност по отношение на замърсяването на природата, като премахва кошчетата за боклук и припомня старото златно правило „Боклукът - в раницата“, като за органичния отпадък ще има изградени компостни станции.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.