1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Договори за над 1,8 милиона лева по ОП „Рибарство” подписа днес ИАРА

Договори за над 1,8 милиона лева по ОП „Рибарство” подписа днес ИАРА

Проектите са за реконструкция на стопанство за производство на зарибителен материал и за изграждане на садкова инсталация

Днес бяха подписани два договора по мярка 2.1. "Производствени инвестиции в аквакултурата" от Оперативната програма за развитие на сектор "Рибарство" (ОПРСР). Това информираха от пресцентъра на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Договорите са с обща стойност 1 889 710 лв.

Бенефициент по първия проект е фирма "Денико 2007" ООД от град Попово, област Търговище. Договорът е за реконструкция на стопанство за производството на зарибителен материал в село Кардам, община  Попово. Стойността на проекта е 303 684 лв. По него са одобрени 143 998 лв. безвъзмездна финансова помощ. Срокът му за изпълнение е 22 месеца. След реализирането му ще бъде нает един работник.

Предвидени са ремонтни дейности на рибарници частна собственост, като целта е да се реконструират и модернизират три съществуващи водни басейна. Освен това, да се изгради един нов такъв. Общата площ на съществуващите и проектирания басейни е около осем декара и е предвидена за отглеждането на зарибителен материал. "Денико" е разработила технологичен проект за зарибител за европейски сом. Залятата водна територия на водното стопанство пък е десет декара. Компанията предвижда изграждането на нова система на захранването на басейните с вода. Фирмата вече има един изпълнен и изплатен проект по мярка 2.1. Полученото по него финансиране е в размера на 344 489 лв.

Вторият проект, който предстои да бъде субсидиран, е за изграждането на 50 броя кръгли садки и на два броя технологични садки. С разработването му ще се заеме дружеството ЕТ "Титан - Йордан Черпоков" от град Кърджали. Сключеният договор е на стойност 1 586 026 лв., а одобрената държавна помощ - 951 615 лв. Срокът за изпълнение е една година, след което ще се отворят пет работни места.

Садковото стопанство ще бъде изградено в акваторията на язовир "Студен кладенец" в землището на село Нановица, община Момчилград, на разстояние 5 км от язовирната стена в зоната на аквакултурното производство. Между всяка установка ще има понтонна платформа. Очаква се след реализирането на инвестиционния проект да се произвеждат 300 тона шаран годишно, предвиден за консумация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.