1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Експерти от Франция, Австрия и Китай проведоха срещи в Пловдив

Експерти от Франция, Австрия и Китай проведоха срещи в Пловдив

Бяха представени актуалните лесозащитни проблеми

В края на 2018 г. Лесозащитна станция Пловдив бе домакин на поредица от срещи с експерти от Франция, Австрия и Китай. Общи актуални лесозащитни проблеми, особеностите и различията между областите на разпространение на определени видове вредители бяха основните теми и въпроси, обсъждани и дискутирани от експертите.

Проблемът с разширяването на ареала на борова процесионка, в резултат на климатичните изменения бе основният, разгледан на срещата с учени от гр. Орлеан, Франция.

Представителите на Института по горска ентомология, горска патология и защита на горите от Виена, Австрия бяха запознати с актуалните лесозащитни проблеми – най-вече влошеното фитосанитарно състояние на иглолистните гори в района на Лесозащитна станция Пловдив, борбата с короядите и нарастваща численост на гъботворката.  Австрийските гости  презентираха стопанисването на горите в тяхната страна и резултатите от направените проучвания върху биологията и екологията на най-важния вредител там - корояда типограф. Те представиха и създадения модел за прогнозиране на нападения от корояд.

Членовете на китайската делегация, от гр. Иу бяха впечатлени от горското богатство  на България и извършеното преди години успешно залесяване в региона, резултатите от които са видни днес. За град Иу България е важен партньор на Китай в инициативата на Си Дзинпин "По новия път на коприната" и 16+1 "Китай – 16 Централно -  източноевропейски страни".

Тези първи срещи са отчетени като изключително резултатни и участниците  обсъдиха реалните възможности за бъдеща съвместна дейност, провеждане на задълбочени проучвания и предприемане на съвместни действия в полза на опазването на горите от вредители и болести.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.