1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ИАГ стартира проект за повишаване капацитета на служителите

ИАГ стартира проект за повишаване капацитета на служителите

Снимка:

Финансовата подкрепа е на Европейския социален фонд

"За мен е удоволствие да Ви приветствам с добре дошли на днешния стратиращ информационен семинар по проект „Повишаване капацитета на служителите на ИАГ, нейните структури и специализирани териториални звена, чрез обучения и курсове” по Оперативна програма „Административен капацитет”, с финансовата подкрепа на  Европейския социален фонд. Изпълнителна агенция по горите вече има добър опит в кандидатстването и изпълнението на проекти по тази Оперативна програма, чиято основна цел е  подобряване работата на държавната администрация за реализиране на ефективни политики, качествено обслужване на гражданите и бизнеса и създаване на условия за устойчив икономически растеж и заетост", заяви при откриването инж. Веселин Райчев – главен секретар на ИАГ.

Повишаването на квалификацията на нашите служители и доброто управлението на човешките ресурси в държавната администрация е от първостепенно значение за успешното изпълнение на отговорностите и задълженията, възложени на  Изпълнителна агенция по горите, регионалните дирекции по горите и специализираните териториални звена с новия Закон за горите (ДВ бр. 19 от 08.03.2011 г.).

След неговото приемане беше проведена структурна реформа, с която бяха внесени значителни промени в горския сектор. На агенцията се възложиха контролно-административни функции и тя остана под юрисдикцията на Министерство на земеделието и храните, като второстепенен разпоредител с бюджетни кредити. Държавните горски и ловни стопанства, съществуващи до приемането на Закона за горите като местни структури на ИАГ, се отделиха от нейната структура и се обединиха като териториални поделения под ръководството на шест държавни горски предприятия, които управляват и стопанисват държавните горски територии в страната и които са директно подчинени на Министъра на земеделието и храните, подчерта Райчев.

Строго профилираната сфера на компетентност на ИАГ е свързана с горската политика, стратегическото и оперативното планиране и контрол в горския сектор. В края на 2013 г. беше приета също така нова Стратегия за развитие на горския сектор в България за периода 2013 – 2020 г., като предстои разработването и на нов Стратегически план за развитие на горския сектор.

Разработени са и следните конкретни стратегически документи: Стратегия за лова и опазването на дивеча; Програма от мерки за адаптиране на горите в Република България и намаляване негативното влияние на климатичните промени върху тях; Концепция за обучение, повишаване на квалификацията и преквалификация на работещите в горското стопанство; Дългосрочна програма на Изпълнителна агенция по горите за повишаване усвояването на средства от Европейските структурни фондове за новия програмен период 2014 – 2020 г.; годишна програма на ИАГ с конкретни приоритети и цели. В съответствие с чл. 12 от Закона за горите е налице потребност от създаване на капацитет за възлагане разработването и последващо отчитане на изпълнението на областните планове за развитие на горските територии.

Целта на настоящия проект е чрез специализирани обучения да подпомогне повишаването на административния капацитет и професионалната компетентност и да допринесе за по-ефективното и ефикасно изпълнение на конкретните задължения на служителите в ИАГ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.