1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Международна конференция в Солун за управление на риболовния капацитет

Международна конференция в Солун за управление на риболовния капацитет

Събитието се провежда в периода 13-14 март 2014 г.

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ г-н Майдън Сакаджиев и експерти от агенцията участват в конференция на тема „Глобалният риболовен капацитет – намиране на баланс“, която се провежда в периода 13-14 март 2014 г. в Солун, Гърция.

Конференцията се организира от еврокомисаря по морско дело и рибарство г-жа Мария Даманаки. На срещата присъстват високопоставени представители от правителствата на трети страни, регионални организации за управление на риболова, държавите членки на ЕС, както и членове на Европейския парламент и заинтересовани страни.

По време на конференцията ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с „Ролята на взимащите решения в справянето със свръхкапацитета“ и „Международно управление на капацитета – моментна снимка“.

„Свръхриболова и прекомерния риболовен капацитет продължават да застрашават устойчивостта на световната индустрия и оцеляването на рибните запаси. Това е заплаха за крайбрежните общности, особено в развиващите се държави и малките островни държави, които разчитат на рибарството за своите доходи и прехрана. Прекомерният риболовен капацитет също така подтиква към незаконни, недекларирани и нерегулирани риболовни дейности (ННН). Риболовният свръхкапацитет е глобален проблем и трябва да бъде решен на международно ниво“, се казва в писмо на еврокомисар Мария Даманаки, относно провеждането на срещата.

Целта на международната конференция в Солун е да даде начало на по-сериозни глобални действия за управление на риболовния капацитет.  Един от резултатите от това събитие се очаква да бъде общо изявление относно управлението на капацитета, което единомислещите страни биха могли да подпишат съвместно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.