1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Обсъдиха актуализирането на Конвенцията за риболова по река Дунав

Обсъдиха актуализирането на Конвенцията за риболова по река Дунав

Дунавската стратегия ще допринесе за по-добро сътрудничество между държавите членки на ЕС

Изпълнителният директор на ИАРА Явор Недев се срещна с Н. Пр. Антон Пакурецу, посланик на Румъния у нас и заместника му Корнел Вишою.

На срещата беше обсъдено сътрудничеството в областта на рибарството и аквакултурите и общите предизвикателства пред България и Румъния. Основен акцент в разговорите беше модернизирането на Конвенцията за риболова по река Дунав подписана в Букурещ през 1958 г. Идеята е България и Румъния, като страни членки на ЕС да обмислят формата за нова актуална Конвенция, която да има ясни правила и да е ефективна за всички страни /Сърбия, Молдова, Украйна, Унгария, България и Румъния/ подписали конвенцията.

“Румъния смята, че България заема много важно място за насърчаване на регламентираните интереси от Конвенцията от 1958 г. и в същото време, смята че е наложително България да стане проводник в опазването на живите ресурси на река Дунав и възстановяването на популациите”, заяви Н.Пр. Антон Пакурецу.  Той допълни, че с изменението на Конвенцията България може да защитава по-добре икономическите и екологичните се интереси по отношение на река Дунав.

„Като съседни страни ние винаги сме имали много добри взаимоотношения и смятам, че можем да направим повече за задълбочаването им, особено в областта на рибарството”, каза Явор Недев по време на срещата. Той подчерта, че е добре модернизирането на Конвенцията да има предвид Дунавската стратегия и приоритетите на ЕС.

Явор Недев изтъкна важната роля на Дунавската стратегия, която ще допринесе за още по-добро сътрудничество между държавите членки на ЕС, които имат допир до реката. “С Оперативната програма за развитие на сектор “Рибарство” и с Дунавската стратегия България и Румъния могат да създадат добра база за идните 10 години”, заяви Явор Недев. Синергията между реализирани проекти по ОП “Рибарство“ и Дунавската стратегия ще допринесе за икономическото развитие на районите по Дунав, като даде възможност за създаване на рибни борси, закупуване на транспортна техника, развитие на туристическия бизнес между съседните страни”, допълни още Недев.

На срещата бяха набелязани и възможни дати за среща между изпълнителният директор на ИАРА Явор Недев и неговия румънски колега Мариян Манаила с когото да обсъдят подробно актуализирането на Конвенцията за риболова по река Дунав,  Дунавската стратегия и бъдещото сътрудничество между двете агенции.

 


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.