1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Почти половината от огнеборците в страната смятат новите пожарни коли за несигурни

Почти половината от огнеборците в страната смятат новите пожарни коли за несигурни

Това стана ясно от проучване на Синдикалната федерация на служителите на МВР

Почти половината от огнеборците в страната смятат новите пожарни коли за несигурни. Това стана ясно от проучване на Синдикалната федерация на служителите на МВР. В анкетата са участвали близо 150 пожарникари. Повод за проучването на синдиката са четири инцидента с този модел противопожарни автомобили през последната година и половина у нас.
 
На 17 август противопожарен автомобил се обърна в крайпътно дере в района на Куклен. При инцидента бяха затиснати трима пожарникари. Един от тях загина на място. Няколко дни по-късно от Синдикалната федерация на служителите на МВР излязоха с отворено писмо, в което поискаха да бъде направена експертиза дали има технически проблем с новите пожарни коли.
 
Преди обаче експертизата да бъде поискана официално, от профсъюза направиха анкета сред пожарникарите за това дали се чувстват сигурни в новите автомобили. В анкетата са участвали 147 огнеборци. 48% са казали, че не се чувстват сигурни при управление и возене в тях. 33% пък са отговорили, че се чувстват сигурни, но по-малко в сравнение с другите автомобили. Едва 8% са казали, че не се притесняват в новия модел специализирани коли, съобщи dariknews.bg.

В проучването някои от пожарникарите споделят, че при скорост около 50 километра в час и заобикаляне на препятствие, без рязко въртене на волана, се изискват сериозни усилия, за да остане автомобилът на пътя. Председателят на синдиката обясни, че не знае дали до момента са правени такива обстойни експертизи. Попов допълни, че проверката е в интерес не само на пожарникарите, които работят с тези автомобили, а и на обществото, което разчита на тях.
 
От синдиката са категорични, че ако не получат отговори или исканията им не бъдат изпълнени в разумно време, ще има протести. Въпреки това Попов смята, че вътрешното министерство ще окаже нужното съдействие за експертизите, защото обратното би било проява на крайна безотговорност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.