1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Промени в Закона за лова

Промени в Закона за лова

Министърът на земеделието ще има законовото право да променя сроковете за ловуване и да регулира числеността на дивечовата популация при дива свиня. Промени в Закона за лова бяха приети днес на първо четене с пълно единодушие с 20 гласа „за“ в парламентарната Комисия по земеделие и храни.

В извънредното заседание взе участие заместник министъра на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, председателят на националното ловно-рибарско сдружение инж. Васил Василев, както и експерти от изпълнителната агенция по горите.

След направените промени ловът ще може да стартира на 15 септември и да приключи 2 месеца след това. Още едно предложение беше направено, но отложено за сега - при необходимост ще се регулира и популацията на хищници в дивата природа. За целта да се сформират законни хайки.

Изменението на закона става по предложение на народния представител Александър Сабанов, който не за първи път внася промени в ловното законодателство. В мотивите на вносителя се казва, че законопроектът е внесен заради епизоотичната обстановка в страната, свързана с разпространението на Африканска чума по свинете, която води след себе си значителни икономически загуби.

Началото на ловния сезон зависи от решението на земеделския министър. Груповият лов определено ще даде по-добри резултати за намаляване на популацията“, коментира Александър Сабанов.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.