1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Япония възобновява стопанския китолов

Япония възобновява стопанския китолов

Редица международни екологични организации реагираха остро на решението

Япония ще напусне Международната спогодба за регулиране на китолова. След 30-годишно прекъсване страната смята да възобнови улова на китове със стопанска цел. От съобщение на правителството става ясно, че това ще стане на 30 юни 2019 година.

Японските китоловни кораби няма да напускат териториалните води и ексклузивната икономическа зона, се казва още в съобщението. Това означава, че уловът на китове край бреговете на Антарктида, деклариран досега "за научни цели", ще бъде преустановен. Под този предлог японските рибари всяка година убиваха стотици екземпляри.

Редица международни екологични организации реагираха остро на решението на Токио. Според Грийнпийс то ще доведе до изчезването на много видове китове, както по крайбрежието на Япония, така и в открито море. Правителството на Австралия също се обяви против излизането на Япония от Международната спогодба. Министерството на околната среда в Канбера призова Токио да преосмисли решението си и изтъкна, че Австралия винаги ще бъде против китолова под каквато и да била форма.

Япония оправдава крачката си с твърдението, че популациите на много видове са се възстановили достатъчно и позволяват стопански улов. Страната ще определя квоти за всяка една година и ще съобщава броя на уловените китове, обещава правителството. В Япония месото от кит е скъп и рядко поднасян деликатес. Към момента стопански китолов извършват страни Исландия и Норвегия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.