1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Забраниха риболова с търговски цели в Арктика

Забраниха риболова с търговски цели в Арктика

Ратифицирането на споразумението ще защити площ от 2,8 милиона квадратни километра

Държавите от ЕС и други девет страни одобриха международно споразумение, което забранява търговски кораби да ловят риба в Арктика. Целта е да се съхрани екосистемата на региона.

Договорът е подписан от всички държави в ЕС, плюс Канада, Китай, Дания, Исландия, Япония, Южна Корея, Норвегия, Русия и САЩ. В него е заложена клауза за автоматичното му подновяване на всеки 5 години. Ратифицирането на споразумението ще защити площ от 2,8 милиона квадратни километра в открито море в Атлантическия океан и ще гарантира опазването на рибните запаси. В момента, в тази област не се извършва търговски риболов, тъй като е покрита с лед. Очаква се обаче океанските условия да се променят и риболовните кораби да могат да влизат в новите райони в бъдеще. Арктика се затопля два пъти по-бързо от останалия свят и това изместване засяга рибните популации. Новата сделка е предпазлив подход към запазването на рентабилността на рибарството. Около 15% от риболова в световен план се извършва незаконно и без регулации, показват европейските анализи. Това възлиза на около 26 милиона тона риба годишно.

Прекомерният улов, замърсяването от хвърлените мрежи и рибарското оборудване, траленето и драгирането влияят отрицателно на биоразнообразието и екосистемите. Повече от 30% от морския свят е изтласкан отвъд естествените си водни граници. Затова много рибни запаси изчезват. За да се запази риболовната индустрия, Европейският парламент иска въвеждането на регулации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.