1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Засилен контрол по опазването на горските територии

Засилен контрол по опазването на горските територии

Служителите на ИАГ са извършили над 14800 проверки

Продължават интензивните действия, свързани с контрола по опазването на горските територии и активната превенция срещу незаконните дейности от Изпълнителна агенция по горите.

Служителите от шестнайсетте регионални дирекции по горите, за изминалите двадесет дни са извършили над 14800 проверки. Съставени са 214 акта за установени нарушения по Закона за горите, лова и опазване на дивеча, рибарството и аквакултурите. Задържани са обла строителна дървесина, близо 100 кубика дърва за огрев, 7 моторни превозни средства, 8 моторни триони, каруци, ловна пушка, боеприпаси.

Над 15 кубика дърва за огрев през изминалите седмици са задържали служителите на Регионална дирекция по горите – Бургас. Голяма част от нарушенията са установени при извършени проверки в общините Сунгурларе, Руен, Средец, Айтос и са за съхранение и транспортиране на незаконно добита дървесина. На виновните лица са съставени актове по Закона за горите.

За незаконно съхранение на дървесина служителите на РДГ – Стара Загора са съставили 12 акта при извършени проверки в с. Оризово, общ. Братя Даскалови. Установени са и нарушения в селата Габарево и Осетеново, общ. Павел баня, като горските инспектори от дирекцията в Стара Загора са установили наличието на 42 пространствени куб. м дървесина, немаркирана с контролна горска марка и непридружена с превозен билет. 

Масирани проверки са проведени на територията на Регионална дирекция по горите – Пловдив. Служители на регионалната дирекция и МВР Сектор „Специализирани полицейски сили” са проверили 70 частни имоти в селата Граф Игнатиево, Строево, Динк и Калековец – Община Марица, както и в Голям и Малък чердак – Община Съединение. Съставени са 6 акта по Закона за горите за съхранение на незаконно добита дървесина и са задържани над 8 кубика дърва за огрев.

Горските инспектори от РДГ – София, съвместно със служители на Държавно горско стопанство и Районно управление на МВР Елин Пелин са проверили имоти на физически лица на територията на селата Лесново и Доганово. За установените нарушения по Закона за горите са задържани общо 3,4 пространствени куб. м широколистни дърва за огрев.

Служителите на РДГ – Ловеч и РУ на МВР Угърчин, при съвместна акция в землището на с. Кирчево са задържали джип, без регистрационни номера и микробус, с които са транспортирани дърва за огрев без да са маркирани и непридружени с превозни билети.    

Служителите от регионалните дирекции по горите извършват масово проверки за спазване на нормативната уредба. Освен по Закона за горите, актове са наложени и за установени нарушения по Закона за лова и опазване на дивеча и Закона за рибарството и аквакултурите. 

При съвместна акция на служители от Регионална дирекция по горите – Сливен и представители на служба КОС при РУ на МВР Твърдица, на територията на ТП ДГС – Твърдица, в автомобил е открита незаконна гладкоцевна ловна пушка. Оръжието е иззето от служителите на МВР и по случая е образувано досъдебно производство.

Горски инспектори от РДГ – Бургас са съставили три акта на лица, извършващи любителски риболов в р. Средецка, общ. Средец без съответните документи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.