1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ: Потвърдено е наличието на конско месо в лазаня „Болонезе“

БАБХ: Потвърдено е наличието на конско месо в лазаня „Болонезе“

Продуктите ще бъдат насочени за унищожаване

Тази сутрин се получиха резултатите от пробите, изпратени за ДНК-анализ  за наличие на конско месо във възбранените продукти (лазаня „Болонезе“ с телешко месо),  които установиха инспектори от БАБХ. И двете проби са положителни за наличие на конско месо, съответно  80% конско месо и  50%  конско месо. Анализът  е направен в лаборатория в Германия (Институт за качество на храните – Берлин, Германия).  Предприети са действия за унищожаване на всичките 86 килограма лазаня „Болонезе“ в екарисаж. Днес Българска агенция по безопасност на храните изпраща нови пет проби от други продукти за ДНК- анализ в европейски лаборатории.

През изминалите 10 дни бяха взети 30 проби по официален контрол и изпратени в националния референтен център по безопасност на храните на БАБХ за извършване на бързи „скрийнингови“ тестове за наличие на конско месо в 30 продукта от български производители, всички проби са отрицателни.

В съответствие с решение на европейската комисия през месец март ще бъдат изпратени 100 проби, за да бъде направен ДНК анализ за наличие на конско месо. БАБХ продължава да следи развитието по случая и да извършва проверки по него.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.