1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Българският орех е на път да изчезне от пазара

Българският орех е на път да изчезне от пазара

В момента има остър дефицит от полезната ядка в страната ни

Българският орех е на път да изчезне от пазара. В момента има остър дефицит от полезната ядка в страната ни и се очаква до края на лятото тя да изчезне напълно, съобщиха за „Новинар” производители. Те допълниха, че вариант е да се внасят орехи отвън, но цените са прекалено високи. „Има възможност за експорт от Украйна, но той излиза непосилно скъпо и заради това няма сметка да се практикува”, обясниха търговци.

Родните пазари търпят и липса на български фъстъци и лешници. Заради това цените им в магазините са много по-високи от тези на вносните ядки. Експортът се налага именно заради острия недостиг на български продукти. И ако при орехите няма големи възможности за доставка от чужбина, повечето фъстъци, които ядем, са вносни. Основно консумираме китайски и аржентински продукти, уточниха от бранша. Бадемите пък се внасят най-често от Америка.

Българските производители се опитват да пробият и на чуждите пазари, но начинанието се оказва изключително трудно. „В Западна Европа нямаме никакъв шанс. Държавите там имат добро местно производство и им излиза по-евтино да продават собствена продукция”, обясниха от бранша. Български производители в момента се представят на пазара в Румъния, където изнасят основно слънчоглед.

Проблемът с дефицита на български ядки е още от 2013 г. „Тогава също е липсвало изобилие от български орехи и фъстъци”, допълниха експерти. Реколтата от орехи обаче  е била по-добра и затова родните ядки не са изчезнали от пазарите след лятото. „Сега обаче очакваме орехът да изчезне напълно след средата на годината”, уточниха от бранша.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.