"Нестле" се надява, че ще може да се пребори с условията, които променят вкуса на десерта
Експерти по лавини помагат на "Нестле" за изследването на това как се променя структурата на сладоледа, когато той се съхранява във фризер, предаде БиБиСи.
Чрез проучването швейцарската компания се надява да разкрие точните условия, при които ледените кристали възникват и увеличават обема си. Причината е, че при твърде големи кристали консистенцията на сладоледа се променя и вкусът му се влошава. "Нестле" обаче се надява, че ще може да се пребори с условията, които променят вкуса на десерта.
Изучаването на формирането на ледените кристали се извършва с помощта на учени от Института по изследване на снега и лавините в Давос. Томографският апарат, с който те разполагат, е един от малкото, които могат да снимат изображения на миниатюрни структури при температури под нулата.