При неправилно съхранение на продуктите се стига до хранителни отравяния
Експертите предупреждават да внимаваме какво консумираме в летните горещини, за да избегнем хранителните отравяния.
Рибата, месото и яйцата са най-рисковите продукти в тези необичайно горещи дни. Затова преди да купим такива храни, задължително трябва да погледнем при какви температури се съхраняват, съветва д-р Маринова.
Според европейските регламенти, оптималните температури за съхранение на яйцата са от 5 до 18 градуса, а за млечните продукти – от 2 до 6 градуса. Всеки производител обаче може да има допълнителни изисквания за съхранение, затова трябва да се гледа и етикета на храната, казва д-р Маринова.
При неправилно съхранение на продуктите, особено при горещо време, се стига до хранителни отравяния, които обикновено протичат със стомашно-чревни проблеми. В такива случаи веднага трябва да се потърси медицинска помощ и да се сигнализира агенцията по храните, за да бъде установен причинителят на хранителното отравяне.
Автор: Дияна Желязкова