1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Експертите предупреждават да внимаваме какво консумираме в летните горещини

Експертите предупреждават да внимаваме какво консумираме в летните горещини

При неправилно съхранение на продуктите се стига до хранителни отравяния

Експертите предупреждават да внимаваме какво консумираме в летните горещини, за да избегнем хранителните отравяния. 

Рибата, месото и яйцата са най-рисковите продукти в тези необичайно горещи дни. Затова преди да купим такива храни, задължително трябва да погледнем при какви температури се съхраняват, съветва д-р Маринова. 

Според европейските регламенти, оптималните температури за съхранение на яйцата са от 5 до 18 градуса, а за млечните продукти – от 2 до 6 градуса. Всеки производител обаче може да има допълнителни изисквания за съхранение, затова трябва да се гледа и етикета на храната, казва д-р Маринова.  

При неправилно съхранение на продуктите, особено при горещо време, се стига до хранителни отравяния, които обикновено протичат със стомашно-чревни проблеми. В такива случаи веднага трябва да се потърси медицинска помощ и да се сигнализира агенцията по храните, за да бъде установен причинителят на хранителното отравяне.

Автор: Дияна Желязкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.