1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Германия също ще има етикет за хуманното отношение към животните

Германия също ще има етикет за хуманното отношение към животните

Първоначално се обмисля въвеждането само за сектор свиневъдство

Подобно на Дания, Германия също ще има етикет за хуманното отношение към животните. Това става ясно от проект на Федералното земеделско министерство.

Инициативата на министър Кристиан Шмит ще се отнася първоначално за сектор свиневъдство, а на по-късен етап ще бъде разширена и за птицевъдството, както и за едрия рогат добитък и за млякото.

Основните критерии за етикета, който ще се поставя върху месото и млякото, обхващат цялата верига от раждането, през отглеждането и транспорта до кланицата. Министър Шмит ще представи инициативата си в рамките на агроизложение в Берлин. Идеята е да бъдат отличени продукти от животни, при които условията за отглеждане са били по-добри от минималните законови изисквания.

По-големите инвестиции, нужни за хуманното отношение към животните, трябва да се отразят и върху крайната цена на месото, подчертава Шмит. Етикетът ще бъде с три степени, като за преминаването към втората изискванията ще са сравнително малки, за да могат да се включат повече земеделски стопани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.