1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. "Грийнпийс" внесе в ЕК първата гражданска петиция за забрана на ГМО посевите

"Грийнпийс" внесе в ЕК първата гражданска петиция за забрана на ГМО посевите

Водят се спорове около законността й

Природозащитните групи „Грийнпийс" и „Аваз" предадоха на Европейската комисия петиция с над един милион подписа на европейски граждани, призоваваща за забрана на ГМО посевите, докато не бъде създадена научна агенция, която да оцени тяхното влияние, съобщава Euobserver. Зад кулисите обаче се води битка за допустимостта на документа по новата европейска процедура за гражданската инициатива.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу отказа да приеме документа в четвъртък, като го препрати към комисаря по здравеопазването Джон Дали. Дали приветства петицията, но предупреди, че Европейската гражданска инициатива (ЕГИ) все още не е напълно уредена, с което постави въпросителна върху бъдещето на петицията. „Ние се съгласихме да приемем петицията днес, но към този момент не мога да обявя, предприетите действия от Комисията", заяви Дали.

Европейският ръководител на Грийнпийс Йорго Рис заяви, че ЕК не може да си позволи да пренебрегне документа, предизвикан от решението на ЕК през март, с което бе дадено първото одобрение от 12 години за култивиране на ГМО картофите „Амфлора".

„Над милион души от цяла Европа поставиха пред ЕС демократичен тест - ще се отзове ли ЕС на истинската тревога, която гражданите имат към ГМО културите и продуктите или ще се присъедини към лобистите на химическата индустрия, която контролира ГМО технологията", заяви Рис.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.