От септември тази година с новата реколта на пазара ще влезе в сила и стандартът за лютеницата
След създаването на стандарти за основните храни - БДС за млечните, "Стара планина" за месните и стандарт "България" за трите вида хляб - бял "Добруджа" и типов, от днес работна група се захваща с този за лютеницата и кетчупа.
Идеята е на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци /СППЗ/, съвместно с Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/. Работната група е в широк формат - технолози, научни работници, оперативен контрол, които два-три месеца заедно ще "бистрят" стандарта до постигането на пълен консенсус, посочи изпълнителният директор на БАБХ Йордан Войнов. Той уточни, че от септември тази година с новата реколта на пазара ще влезе в сила и стандартът за лютеницата.
От бранша обещаха продуктът да е натурален, без консерванти, оцветители и подобрители. Остава въпросът ще стигне ли родното производство пипер и домати, които да гарантират, че освен по рецептура, продуктът ще е български и по суровини.
Константин Ламбрев, председател на Управителния съвет на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, признава, че сериозен проблем на бранша в момента е снабдяването с качествени суровини за преработка. В България през последните 20 години производството на плодове е намаляло с близо 80 процента, а на зеленчуци - с над 60 на сто, каза технологът, цитиран от БТА.
Според Ламбрев обаче, българската консервна промишленост не е компрометирана, както някои твърдят. По принцип отрасълът е експортно ориентиран и над 50 на сто от производството на консерви у нас се изнася, аргументира се експертът. Контролът в страните не само от ЕС, но и в САЩ, Русия и други държави е много завишен и това налага предлагането на качествена продукция, категоричен е той.
Безкомпромисен контрол и жестоки санкции за нарушителите на стандартизираните храни на вътрешния пазар обеща от своя страна изпълнителният директор на БАБХ Йордан Войнов. Според Константин Ламбрев обаче в момента у нас проблемът се свежда до легитимността на производителите и сивия сектор в бранша.
Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...