1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Над 360 проби вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се състезават за Златен ритон на ВИНАРИЯ 2017

Над 360 проби вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се състезават за Златен ритон на ВИНАРИЯ 2017

Напитките ще се оценяват от 24-членно жури

Над 360 проби вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки участват в Международния конкурс „Винария 2017“. Повече от 300 са вината в различните категории. Напитките ще се оценяват от 24-членно жури, в което 15 са членове на Съюза на енолозите в България, който е партньор на Националната лозаро-винарска камара в организацията на конкурса. Петима от членовете на международната комисия са носители на приза „Енолог на годината“ – Десислава Байчева, Надежда Дюлгерска, Екатерина Гаргова, Стоян Стоянов и Тихомир Трифонов. Сред дегустаторите ще са и чуждестранни експерти от Франция, Англия, Чехия, Италия. Председател на международното жури ще е д-р Димитър Гайдарски. В групата спиртни напитки в различните категории са: водки, уиски, винено бренди, ракии и ликьори. В конкурса са включени проби и на водки от Русия.

Само преди няколко дни председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев се завърна от най-голямото специализирано изложение за Русия и Източна Европа за висококачествени храни и напитки „Продекспо“, което се проведе в Експоцентъра в Москва от 6 до 10 февруари 2017 г. На него България се представи с щанд на площ от 30 кв. метра. Участието на страната ни на най-престижното изложение в Русия за храни и напитки е финансирано по проекта на Националната лозаро-винарска камара за промоция на вина в трети страни и по-конкретно в Русия и Беларус.

 „Като цяло в Русия много бързо се развива винената култура. Непрекъснато се откриват нови винени барове, малки ресторанти с предлагане на бутикови вина, специализирани магазини. Така че това е един сегмент, който има голям потенциал за развитие“, коментира председателят на НЛВК Радослав Радев. Той увери, че следващата седмица посетителите на най-престижното винено изложение в страната и на Балканите „Винария“, любителите на Дионисиевата напитка, ще се радват на изключително разнообразие и качество вина на родни производители.

Тази година в конкурса за „Винария“ участват около 50 винопроизводители от България, Молдова, Македония, ЮАР, Азербайджан, Русия и Турция.

Победителите в Международния конкурс за вина, винено бренди, ракии и спиртни напитки ще станат ясни по време на „Нощта на Златния ритон“, която по традиция се провежда в първия ден на изложението „Винария“ – на 22 февруари 2017 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.